ÅRSAK TIL HJERTESTANS

Postet i HJERTESTARTER, HJERTESTARTERKURS. Se hele arkivet

HVA SKJER I KROPPEN VED HJERTESTANS?
..og hvorfor er det så viktig å raskt igangsette HLR med bruk av hjertestarter!

Det kan være flere årsaker til at det oppstår hjertestans, de mest vanlig er at hjertets kransearterier (de blodårene som sørger for friskt blod til hjertemuskelen) hos noen blir tettere gjennom livet. Det kan være fett og forkalkninger som bygger seg opp inne i blodåren. Så en dag blir en av disse årene helt tette og det oppstår et hjerteinfarkt som igjen kan skape kaos i de elektriske signalene som vanligvis har en jevn og fin rytme.

De elektriske signalene er det normalt Sinusknuten (et lite knutepunkt inne i hjerte som lager elektriske signaler) i hjertet som sender ut til hele hjertemuskelen. Da kan det føre til hjertestans. I andre tilfeller oppstår dette elektriske kaoset nærmest «rett ut av løse lufte», vitenskapen er ikke sikker på hvordan det oppstår. Så igjen kan det være mangel på oksygen/ luft som ved kvelning, drukning eller liknende.

Det kan også være andre bakenforliggende medfødte eller ervervede sykdommer som gjør at det oppstå en hjertestans.

Uansett årsak, vil hjertestans gi veldig like symptomer, pasientens hjerte har sluttet å slå rytmisk, og står nærmest bare «å skjelver» da det får så ulike signaler om når det skal trekke seg sammen og når det skal slappe av at det ikke lenger er en effektiv pumpe for kroppens blodgjennomstrømning. Det igjen vil påvirke pasientens bevissthet. Vedkommende vil miste bevisstheten totalt i løpet av sekunder, kanskje 1-2 minutter og puste unormalt. Nærmest bare gispe etter luft.

Har man en pasient som er bevisstløs og puster unormalt er det bare en ting å gjøre; starte hjerte- og lungeredning (HLR). I beste fall har man tilgang på hjertestarter som så kan monteres på pasienten og brukes(DHLR). Uansett skal man fortsette hjerte- og lungeredning med eller uten hjertestarter til autorisert helsepersonell ankommer og tar over oppgaven. Dersom man er langt unna autorisert helsepersonell bør man ha en dialog med AMK 1-1-3 eller legevakt (1-1-6 / 1-1-7) for å få veiledning og bistand i det livreddende arbeidet som utføres.

Relaterte artikler
Kjeden som redder liv
Hva skjer når man ringer 113?

All forskning viser at den eneste måten et hjerte som har «gått i stans» kan begynne å slå normalt igjen er ved å gi et eller flere strømsjokk med hjertestarter. Dessverre er det ikke alltid det lykkes, og årsakene til det kan være mange. Men, det vi helt sikkert vet er at jo tidligere første strømsjokk blir gitt pasienten, jo bedre er prognosen for overlevelse.

Hjertestarteren vil gi hjertet et sjokk med strøm som «slår ut» det elektriske kaoset som er oppstått, og som gjør at det ikke skjer noen transport av blod.

Etter et slikt vellykket strømsjokk vil igjen Sinusknuten få arbeide i rolige omgivelser inne i hjerte og gi de riktig signalene som gir en effektiv pumpeeffekt.

Kjede redder liv

Relatert artikkel Hvordan virker en hjertestarter?

Hjerteinfarkt kan utvikle seg til hjertestans!

Dersom en pasient får symptomer på smerter i hjertet (les: brystet, kanskje med stråling til arm, hals, mage, rygg) ofte fulgt ved kaldsvette og kvalme som varer mer enn 3-4 minutter skal man umiddelbart oppsøke lege/sykehus. Et infarkt kan man i dag ofte gjøre noe med dersom pasienten kommer under behandling innen 3 timer fra symptomdebut. I «gamle dager» (frem til ca 2000-tallet) var det å ha hatt hjerteinfarkt det samme som at man ville leve med et svekket hjerte resten av livet. I dag er det mulig å åpne tette kransearterier, som i beste fall åpner for oksygentilførsel i hele hjertemuskelen igjen før deler av den svinner hen og aldri mer vil kunne fungere igjen.

Men, da må pasienten raskt til sykehus etter symptomdebut! Det igjen vil også redusere faren for at pasienten utvikler en hjertestans, men også her er det mange faktorer som avgjør om pasienten vil kunne utvikle hjertestans.

Budskapet er, at man alltid skal være ekstra våken når en person uttaler smerter i  brystet som nevnt ovenfor, og at tilstanden fort kan endre seg dramatisk. Det kan være lurt å ha tenkt gjennom sine kunnskaper om HLR og bruk av hjertestarter.

Relatert artikkel Hva skjer i kroppen under hjerteinfarkt?