BRUKE HJERTESTARTER PÅ BARN

Som en hovedregel bør man ikke bruke hjertestarter på et barn under ca. 25 kilo. En voksen utsettes for et sjokk på 200-360 joule (avhengig av hjertestarteren), mens et barn ikke skal ha mer enn maksimalt 50-60 joule.

Hjertestartere i øverste sjiktet kan automatisk oppdage om pasienten er et barn eller en voksen. Den vil da tilpasse sjokket deretter, men sørg for å få rikelig opplæring i bruk av din hjertestarter ved anskaffelse. Noen krever nemlig at du bytter elektroder, mens andre har en snarveisknapp som automatisk justerer joule på sjokket. 

På defibrillatorer som brukes av helsepersonell på sykehus/ambulanse kan de manuelt stille inn antall joule på sjokket, men på hjertestartere (halvautomatisk) som typisk befinner seg utenfor sykehus er det ofte en forhåndsinnstilt styrke for voksen og en annen for barn.

Relaterte artikler: Hvordan virker en hjertestarter og Hvordan bruke en hjertestarter 

Bruke hjertestarter på barn

I ytterste konsekvens kan man bruke voksenelektroder på barn, men dette er ikke anbefalt om det ikke er siste utvei og i samråd med 1-1-3.

Plasseringen av elektrodene er forskjellig for barn og voksen og dette kan læres på blant annet vårt hjertestarterkurs. Barn skal ha elektrodene plassert midt på brystet og midt på ryggen.

Det er ikke udelte meninger omkring bruk av hjertestarter på barn, men det som skjer i kroppen under et hjerteattak er det samme for et barn som en voksen. En hjertestarter vil derfor virke på samme måte uavhengig av størrelsen på pasienten.  

Når det er sagt, så er det om mulig ekstremt viktig å rådeføre seg med 1-1-3 før en hjertestarter brukes på et barn.

Det er også livsviktig å komme raskt i gang med HLR på barnet og følge kjeden som redder liv

Utfør de nødvendige tiltakene for å sikre best mulig sjanse for overlevelse. HLR på barn er nesten det samme som på voksne.

Vår hjertestarter er særlig godt egnet for bruk på barn. Den er bl.a. utstyrt med en enkel snarveisknapp som raskt gir korrekte instruksjoner på hvordan utføre DHLR på barn. Du trenger heller ikke å bytte elektroder. Vår hjertestarter oppdager automatisk om pasienten er et barn og tilpasser automatisk  joule i sjokket ved kun ètt tastetrykk. Vår hjertestarter er den eneste modellen som gjør dette av alle tilgjengelige modeller i Norge.

 

Utdrag fra vårt hjertestarterkurs på nett

 

Hva er joule?

En joule kan også defineres som: den kinetiske energien som en masse på 2 kg har når den beveger seg med en fart på 1 m/s. den energien som kreves for å produsere en watt i løpet av ett sekund. den energien (arbeid) som kreves for å overvinne en kraft på 1 newton over en avstand på 1 meter.

En joule er lik

  • Den energien som kreves for å løfte en 100 gram tung tomat 1 meter vertikalt fra jordens overflate.
  • Den energien som er sluppet ut når den samme tomaten faller tilbake til bakken.
  • Den energien som kreves for å akselerere 1 kg masse i 1 m·s^(-2), 1 meter i verdensrommet.
  • Den energien som trengs for å varme opp 1 gram vann med 0,24 °C.
  • Den kinetiske energien til en 56 gram tennisball som reiser i 6 m/s (22 km/t).
  • Mengden elektrisitet som kreves for at 1 watts LED-pære skal lyse i 1 sekund (1 Ws).

 Kilde: Wikipedia

[contact-form-7 id=”2432″ title=”VIL DU BLI OPPRINGT? LEGG IGJEN DITT NUMMER”]

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Flere artikler