HVORDAN VIRKER EN HJERTESTARTER?

Mange er «redd» for en hjertestarter og er usikre på hvordan bruke en hjertestarter. Realiteten er at toppmodellene av hjertestartere er svært enkle å bruke selv i en nødssituasjon. Dere lærer ganske fort på vårt hjertestarterkurs hvordan en hjertestarter virker.

Det har i Norge vært en del generasjoner av hjertestartere på det offentlige markedet siden 2005. Disse har utviklet seg fra ustabile apparat som var vanskelig å bruke til dagens modeller som er det stikk motsatte.

Mange av de gir også både vokale og illustrative instruksjoner på hvordan utføre basal HLR, noe som er viktig å utføre i kombinasjon med hjertestarteren.

Når et sjokk fra en hjertestarter er gitt så stopper den faktisk hjertet. Teorien er da at Sinusknuten skal restarte hjertet med en forhåpentligvis forbedret hjerterytme. Sinusknuten kan beskrives som hjertets interne pacemaker som leverer de elektriske impulsene som styrer hjerterytmen.

Relatert artikkel: Hvordan bruke en hjertestarter

Under et hjerteinfarkt er det hjertets egne blodårer som ligger utenpå hjertet, kalt kransarterier, som går tett og hjertet får ikke tilstrekkelig med blod og vev begynner å dø. De elektriske impulsene blir forstyrret og hjertet slutter å pumpe og begynner å vibrere,  også kalt hjerteflimmer (Ventrikkelflimmer). Hjertestarteren «stopper» hjertet fra å vibrere og Sinusknuten kan overta kommandoen over pumpingen igjen.

Hvordan virker en hjertestarter

Når elektrodene (pads) fra hjertestarteren kobles til pasients bryst vil det starte en analyse av de elektriske impulsene. Hvis det oppdages uregelmessigheter i hjertet (som oftest noe som heter Ventrikkelflimmer) vil hjertestarteren automatisk lades og klargjøre til å utføre et sjokk. Det kan ikke gis sjokk til en pasient som ikke har Ventrikkelflimmer og derfor er det helt ufarlig å koble til elektrodene ved mistanke om hjerteinfarkt/hjertestans.  Dette er i korte trekk hvordan en hjertestarter virker og dagens modeller er intuitive og enkle i bruk.

Uavhengig av resultatet av analysen er det ekstremt viktig å foreta rask og kontinuerlig HLR både før, under og etter tilkobling av hjertestarteren.

HLR skal kun stanses når det utføres sjokk og de fleste hjertestartere vil varsle om at alle skal holde seg unna pasienten mens sjokket gis. Normalt tar det ca. 5-10 sekunder før en hjertestarter en ladet og klar til å gi sjokk.

Sjokket er mellom 50 og 360 joule, avhengig av om det er et barn eller voksen. Etter utført sjokk vil hjertestarteren på nytt utføre en analyse av hjerterytmen og evt. anbefale et nytt sjokk eller kun fortsettelse av HLR.

Om mulig er det viktig å konferere med 1-1-3 underveis mens livredningen pågår.
Relatert artikkel Hva skjer når man ringer 113?

Et kort utdrag fra vårt nettbaserte hjertestarterkurs og livreddende førstehjelpskurs. Vi bruker kun sertifiserte instruktører.

Er det lovpålagt å ha hjertestarterkurs og ettersyn av hjertestarteren?