FØRSTEHJELP PÅ HUND

De aller fleste vet ikke hvordan de skal utføre livreddende førstehjelp på hund/dyr. I tillegg er det stor usikkerhet omkring hvor de skal henvende seg når et dyr er i nød. Nå har DNB startet en kampanje for å etablere et eget nummer for slike tilfeller: 114.

Inntil dette nummeret er offisielt lansert kan folk ringe 222 00 114

Alle vet forhåpentligvis at man skal ringe 113 hvis et menneske trenger akutt hjelp, men det fins ikke et etablert akuttnummer for våre firbeinte venner. Mange velger derfor å kontakte 113 for å forhøre seg og det er ikke optimalt at deres kapasitet belastes med dette.

Akkurat som med mennesker, har man en hjelpeplikt hvis man kommer borti en situasjon hvor et dyr er i nød. Man har også en plikt å melde fra, men da må det opprettes et eget nummer for dette.

“– Frem til nå har det ikke vært noe eget nødnummer for dyr. Vår erfaring er at mange er usikre på hvor de skal ringe. Det er ille, fordi det betyr at mennesker som gjerne vil hjelpe dyr, ikke klarer det”, sier Kleveland iDyrevernalliansen.

Hvis du ønsker å vise din støtte til prosjektet kan du gå på nettsiden: Ja til 114 som altså DNB står i spissen for.

 

“– Vi vil ikke bare vente på en løsning, så inntil videre kan alle ringe tlf. 222 00 114 som en midlertidig løsning. Ring dette nummeret og bli øyeblikkelig satt over til ditt nærmeste akuttnummer for dyr, forteller Bergum leder for DNB´s husdyrforsikring.”

1/3 av Norges befolkning har kjæledyr og mange anser de som en del av familien. Det er opplagt at det fins et behov for tydelighet på hvor man skal henvende seg for dyr i nød. 94% har svart at de ikke vet hvem de skal kontakte og dette understreker behovet.

Pr. i dag fins det et utall av instanser du kan kontakte og det spørs helt hva det gjelder og hvor du befinner deg. Det har også vært oppe til diskusjon å opprette et “dyrepoliti” og det vil være naturlig at de står for driften av 114-nummeret.

 

Slik utfører du HLR på hund

Når man skal gjøre hjerte- og lungeredning på hund starter man med kompresjoner. Bruk hendene og komprimèr på brystet til hunden for å skape sirkulasjon av oksygenrikt blod til vitale kroppsdeler. Hvis slimhinnene inni munnen er blå og hunden er bevisstløs kan det tyde på pusteproblemer.

  • Sjekk om hjertet slår og/eller du finner puls på innsiden av låret.
  • Puster hunden? Sjekk etter inn/utpust i 10-15 sekunder. Ingen/unormal pust kan bety hjertestans.
  • Sjekk om luftveiene er frie.
  • Ingen reaksjon på hundens pupiller.

Hvis du ikke finner puls, hunden har ingen/unormal pust – så kan det være hjertestans. Start umiddelbart HLR på hunden.

HRL på mindre hunder (under 14 kg)

1. Plassèr hunden på sin høyre side.
2. Legg en hånd der albuen til hunden møter brystet. Legg din andre hånd på motsatt side.
3. Trykk sammen brystkassen ved å komprimere på samme måte som med et menneske.
4. Utfør 30 kompresjoner (ca. 100 kompresjoner pr. minutt)
5. Gi hunden 2 innblåsninger i nesen. Dra hundens hals, dekk nesen med din minn og blås til du ser brystet hever seg. Pass på å ikke blåse for kraftig.

HRL på større hunder (14+ kg)

1. Plassèr hunden på sin høyre side.
2. Legg hendene dine på hundens hjerte.
3. Trykk sammen brystkassen ved å komprimere på samme måte som med et menneske med strake armer. Ikke så hardt at ribbein knekker.
4. Utfør 30 kompresjoner (ca. 100 kompresjoner pr. minutt)
5. Gi hunden 2 innblåsninger i nesen. Dra hundens hals, dekk nesen med din minn og blås til du ser brystet hever seg. Pass på å ikke blåse for kraftig.

Vi minner om nummeret du kan ringe til 114 er etablert: 222 00 114

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Flere artikler