HELSETEKNOLOGI: SLAGAPPEN

Hjerneslag rammer cirka 12 000 nordmenn hvert år. Halvparten mister helt eller delvis taleevnen og etter kreft og hjertestans, tar det livet av tredje mest mennesker. Slag koster det norske samfunnet 7-8 milliarder kroner årlig, og det kan skje med alle.

Ved et hjerneslag er det ekstremt viktig å raskt komme seg til sykehus. Er man usikker skal man ringe 1-1-3, men hva om man har mistet taleevnen? Dette problemet er hovedkjernen i den norskutviklede «Slagappen».

Et hjerneslag kan oppstå plutselig og uten forvarsel. Det skyldes enten en propp eller blødning i hjernen. Det er viktig å raskt avklare om det er propp eller blødning, da behandlingsmetoden er vidt forskjellig for disse. Hvert minutt teller!

I Norge er det et prøveprosjekt på enkelte sykehus hvor ambulansen har en scanner ombord. De kan da raskt avgjøre om det er propp eller blødning og starte behandling deretter.

Hva gjør du hvis du mister taleevnen under et hjerneslag?

Slagappen gir deg mulighet til å varsle Falck. Du trykker på appen og oppnår rask kontakt med vaktsentralen til Falck. De vil da se din lokasjon og kan på dine vegne sende ut en ambulanse. Du mottar en melding med spørsmålet «Kan du prate?» og andre JA/NEI spørsmål. Det er til og med mulig å starte en videosamtale.

 

 

 

 

 

 


Last ned Slagappen gratis på App Store eller Google Play. Les mer på deres nettsider

 

Om folkene bak Slagappen

Karl Fredrik Nørstenæs fikk i 2015 et hjerneslag. Han satt på cafè når det plutselig oppstod et problem med å prate. Heldigvis fikk han god hjelp av de ansatte og kjæresten og kom seg relativt raskt til medisinsk behandling.

I etterkant kom ideen om «Slagappen» og i samarbeid med Falck og Landsforeningen For Slagrammede (LFS) ble det utviklet en app.

Slagsymptomer

  • Manglende tilstedeværelse
  • Språkproblemer
  • Lammelse i en halvdel av kroppen
  • Synsforstyrrelser
  • Ekstrem hodepine/oppkast
  • Nedsatt koordinasjonsevne 

Stadfestelse

Hvis du er usikker, kan du be personen

  • Prate
  • Smile
  • Løfte armene

Hvis vedkommende har problemer med noe av dette, ring 1-1-3. Det dør 2 millioner hjerneceller hvert minutt og pasienten må raskt få medisinsk hjelp!

Vi gjennomgår mer om dette i våre hjertestarterkurs.

Utdrag fra vårt Hjertestarterkurs på nett.

Se historien til Slagappens gründer.