HJERTESTARTER TIL PRIVATE

Er det hensiktsmessig å ha en privat hjertestarter ? Svaret er JA! Visste du at 2 av 3 hjertestans som oppstår utenfor norske sykehus skjer i et privat hjem? Det er derfor uten tvil viktig å ha hjertestarter privat i de norske hjem.

ER DET DYRT FOR PRIVATE Å HA HJERTESTARTER?

Ikke nødvendigvis. Det fins i dag mange leverandører av hjertestartere og litt forskjellige tilbud. Noen selger deg en billig variant av en hjertestarter for rundt 10 000,- og kaller den «vedlikeholdsfri», mens andre tilbyr en «serviceavtale» på toppen.

For å ta den første varianten: en hjertestarter er ikke vedlikeholdsfri! Dette er et elektronisk apparat med komponenter som har en utløpsdato. Disse må regelmessig skiftes og blir påvirket av ytre faktorer (f.eks kulde). Det er derfor muligens livsfarlig å selge en hjertestarter som «vedlikeholdsfri». Private som skaffer seg hjertestarter må også huske på at det vil komme utgifter på innkjøp av komponenter som løper ut på dato (ca. 1000-1500,- pr. år i snitt) på toppen av innkjøpskostnaden.

Det er selvsagt mulig å holde øye med disse utløpsdatoene selv, men det er fort gjort å glemme – og ikke minst vanskelig å vite f.eks hvor mye batteriet er blitt tappet hvis du tok med deg din private hjertestarter utendørs.

Vi anbefaler derfor at hjertestartere til private har en serviceavtale med en ekstern leverandør. Her fins det noen forskjellige leverandører og stort sprik i priser. En av de store leverandørene tar nesten 5000,- for å levere deg hjertestarteren og rundt 4000,- i året for serviceavtalen. Dette er etter vår mening altfor dyrt og bidrar ikke til å stimulere så flere private skaffer seg hjertestarter.

Safer Life sin løsning på privat hjertestarter er 0,- i oppstart og 309,- pr. mnd. Dette inkluderer da absolutt alt og du kan være trygg på at din private hjertestarter er i de beste hender. Prisen inkluderer også delene og skifte av nødvendige komponenter i god tid før utløpsdato. Den er koblet på nett så vi ser tilstanden og lokasjonen på hjertestarteren og den er svært enkel i bruk.

Hjertestarteren gir tydelige instruksjoner både i form av bilder på en stor skjerm, samt også ved tydelig norsk tale. Du får da tilsendt Norges beste hjertestarter (testvinner) med både bæreveske og brakett til å henge den på veggen. Det er også en 24-timers service åpen alle dager i året. Vi registrerer (valgfritt) også din hjertestarter i hjertestarterregisteret til 113 slik at de kan se at nettopp du har en privat hjertestarter. Dette kan være et livreddende tiltak i tilfellet en hjertestans oppstår i ditt eller en nabos hjem.

De fleste hjertestans skjer i hjemmet, så en hjertestarter burde kanskje være like selvfølgelig å ha i hjemmet som et brannslukkingsapparat. Borettslaget hadde vært den beste plasseringen, at de var i oppgangen eller i et velhus, sier Prosjektleder Siw Lilly Osmundsen ved Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS), som drifter Hjertestarterregisteret til 113.

Privat hjertestarter

IKKE GLEM OPPLÆRING

Noen selger dessverre hjertestartere til private med påstand om at den er så enkel i bruk at du ikke trenger opplæring. Det er for så vidt sant at de fleste hjertestartere er enkle i bruk, men ved en hjertestans er det ikke bare å montere på hjertestarter og tro at alt ordner seg!

Hjertet må bl.a. tømmes for blod som har samlet seg opp og du må utføre hjerte-og lungeredning for å tilrettelegge for best resultat fra hjertestarteren. Private hjertestartere har også litt forskjellige brukerinstruksjoner  og uten opplæring i både bruk av hjertestarter og HLR er det falsk trygghet å kjøpe en privat hjertestarter.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) støtter utplassering av hjertestartere – også privat. Men LHL understreker behovet for nødvendig opplæring og at hjertestarterne registreres.

Vi har 2 alternativ på dette; praktisk kurs eller et hjertestarterkurs på nett. Et praktisk kurs er ofte arrangert av arbeidsgiver så hvis man er pensjonert får man kanskje ikke dette tilbudet. Vi har derfor laget et hjertestarterkurs på nett. Dette består av en 30 minutters video, samt 25 spørsmål. Dette er ikke en erstatning for et praktisk kurs, men det er et godt alternativ inntil man har deltatt på et.

Her vil man få grunnleggende innføring i HLR, bruk av hjertestarter, hjerneslag og andre livstruende situasjoner. Vårt hjertestarterkurs på nett koster kun 1900,- og man kan når som helst se videoen så mange ganger man ønsker i sitt private hjem. Ta med familien og gjenta dette så ofte som mulig.

Kurset er produsert og gjennomført av en sertifisert instruktør.

Utdrag fra vårt hjertestarterkurs på nett 

Samspillet mellom operatør hos 113 og innringer er helt essensielt. Tiden jobber mot pasienten og de første 5 minuttene er helt utslagsgivende for resultatet. Med god opplæring og tilgang til privat hjertestarter øker sjansen for overlevelse dramatisk!

Se video under som illustrer viktigheten (obs. Sterke scener)

Relatert artikkel Hva skjer når du ringer 113?

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Flere artikler