PLASSERING AV HJERTESTARTER

Når du skaffer deg en hjertestarter må du også lage en god plan for sikre best mulig beredskap. Dette bidrar også til å bevisstgjøre de forbipasserende om at det er hjertestarter tilgjengelig, samt synliggjøre at dere tar vare på de ansatte og besøkende. En god plan øker også sjansen for et godt resultat i en akutt situasjon.

Plassering av din nye hjertestarter

Hjertestarteren bør plasseres på et godt synlig og sentralt sted. Dette gjør at flest mulig har tilgang til den. Ved å ha den godt synlig blir forbipasserende også konstant påminnet om hjertestarteren.

Plasseringen av hjertestarteren bør også skiltes godt i umiddelbar nærhet med anvisninger til hvor den befinner seg. Slike skilt følger ofte med fra leverandør. Du trenger ikke å være bekymret for tyveri. Statistisk sett får hjertestarteren stå i fred. Husk å varsle ditt forsikringsselskap om anskaffelsen så er den også dekket av innboforsikringen.

Vi anbefaler også å varsle nærområdet via. Facebook gjennom en post som informerer om at deres bedrift nå har anskaffet en hjertestarter. Dette bidrar til å øke den lokale beredskapen.

Innvendig hjertestarterskap

Opplæring i bruk av hjertestarter

Ideelt sett bør alle som har tilgang til hjertestarteren få opplæring i bruk av hjertestarter og generell HLR. Denne kunnskapen må repeteres regelmessig, gjerne flere ganger i året. Opplæring gjøres aller best ved å ha et praktisk kurs i bruk av hjertestarter og HLR, men det fins også et hjertestarterkurs på nett som kan være et alternativ i påvente av et praktisk kurs.

Denne kunnskapen kan ikke trenes på ofte nok. I en akutt situasjon er det viktig at prosedyrene er innøvd og at alle vet hva de skal gjøre. Tiden jobber mot pasienten og det oppnås et vesentlig bedre resultat hvis sjokk fra hjertestarter gis innen de første 4-5 minuttene. Relatert artikkel Slik virker en hjertestarter

Det er også et krav fra Arbeidstilsynet (Internkontrollforskriften) om at tilstrekkelig opplæring og vedlikehold av medisinsk utstyr skal utføres og dokumenteres.

Registrering hos Hjertestarterregisteret til 113.no

Dette er det offisielle hjertestarterregisteret i Norge. Det fins 2-3 andre, men disse er kommersielle og ikke gode nok. Dette registeret skal oppdateres av deg hver 6. måned. Registreringen og oppdateringen kan settes bort til leverandør hvis de tilbyr dette.

Tilsyn med hjertestarteren

Alle organisasjoner som skaffer seg en hjertestarter bør ha en dedikert ressurs som ivaretar tilsynet med hjertestarteren. Dette kan også settes bort til leverandør hvis de tilbyr en såkalt «serviceavtale». Alternativt må organisasjonen selv passe på utløpsdatoer og tilstand på komponentene i hjertestarteren. Dette kan fort bli glemt og vi anbefaler en ekstern løsning.

 

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Flere artikler