SKAP TIL HJERTESTARTER = SAMFUNNSBEVISST

I Norge fins det ca. 9000 registrerte hjertestartere. Dette er et moderat antall sammenlignet med f.eks Danmark som har omtrent det dobbelte. De aller fleste starterne i Norge befinner seg hos bedrifter med begrenset åpningstid, men i Danmark er ca. 50% tilgjengelig døgnet rundt i oppvarmede skap for hjertestartere.

Danmark ligger langt foran Norge på dette feltet og det har over en lengre periode vært et stort fokus på temaet. De har jobbet kollektivt for å få ut flere hjertestartere i skap og dermed gjøre de tilgjengelig for alle utenom kontortider.

For hvert dødsfall/ufør koster det samfunnet 1,2 millioner pr. år (tapt skatt, pleiekostnader og tapt konsum). Danmark har innsett at det er en særdeles god samfunnsinvestering å utruste det offentlige rom med vesentlig flere hjertestartere i skap. Ved tidlig start av HLR og sjokk fra hjertestarter innen 5 minutter viser tall fra Danmark at over 50% overlever hjertestans. Dette er en stor kontrast til de 14% som overlever i Norge.

Når vi vet at utav de ca. 4000 hjertestansene utenfor sykehus i Norge, overlever kun 14% (560 personer) så er det enkelt å forstå hvorfor hjertestarter i skap gir umåtelig stor mening. Hvis vi bare kan redde ytterligere 6% så utgjør dette hele 240 flere personer. Det sparer det norske samfunnet for utrolige 288 millioner hvert eneste år – på toppen av alle de personlige tragediene som kan unngås. Norge var i mange år et land som lå langt fremme på «prehospitale» tiltak, men vi har nå blitt forbigått av land det er naturlig å sammenligne oss med.

Så hvorfor kjøper ikke staten mange hjertestartere og utplasserer i skap?

Helseminister Bent Høie lanserte et utrolig godt initiativ i februar 2017. Det skulle da satses på en «Nasjonal dugnad» for å redde flere liv. Det skulle gis opplæring i HLR til den norske befolkingen, og det skulle utplasseres et stort antall hjertestartere i skap ute i det offentlige rom.

Nå har det passert godt over 1 år og ingenting har skjedd. Dette har sikkert sin begrunnelse i politiske strategier, men når vi vet at med relativt enkle grep og små investeringer, kan det reddes mange liv og gjøres store besparelser for samfunnet – er det vanskelig å forstå hvorfor ingenting skjer.

Vi kan derfor ikke sitte stille og se på lenger. En medvirkende årsak til hvorfor så få bedrifter har sine hjertestartere i skap på utsiden er kostnaden på selve skapet. Et utendørs skap til en hjertestarter koster ca. 6-7000,- hos de store leverandørene. Vi er derfor nå stolte over å kunne annonsere at et identisk skap (fra samme produsent) kan kjøpes hos oss for kun 4790,-!

I kombinasjon med Norges billigste og beste hjertestarter er vi overbeviste om at flere liv vil bli reddet. Vår hjertestarter er som eneste modell kontinuerlig på nett og våre system ser hele tiden status på starteren. Vi har kontroll på utløpsdatoer og sørger for at den er klar for bruk når den trengs. Den har også en hurtigknapp hvis den må brukes på et barn. Disse og flere av funksjonene er vi alene om å ha blant hjertestartere i Norge.

Vi oppfordrer med dette alle som har hjertestarter å vurdere å plassere den ut i skap slik at den er tilgjengelig døgnet rundt i det offentlige rom. Se mer om vårt skap til hjertestarter

 

Del

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Flere artikler